Colníci v ČR našli tony tabaku a milióny nelegálne vyrobených cigariet

18.08.2022 Celý región

Praha 18. augusta (TASR) - Českí colníci pri dvoch raziách na niekoľkých miestach v Česku objavili tony tabaku, milióny cigariet a tiež mimoriadne výkonnú linku na ich výrobu. Odhalili daňové úniky za viac než 170 miliónov českých korún (takmer sedem miliónov eur). Na svojom webe to vo štvrtok uviedla Colná správa ČR, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

V rámci akcie Kolloseum v Olomouckom a Plzenskom kraji colníci našli modernú linku na výrobu cigariet, baliacu linku na cigaretové krabičky, sušiareň na tabak a ďalšie komponenty. Pri prehliadkach zaistili viac ako 17 miliónov kusov nelegálne vyrobených cigariet a viac než 25.000 kilogramov tabaku.

Vybavenie skupiny bolo podľa colníkov mimoriadne. Zaistený stroj na výrobu cigariet má výrobnú kapacitu 5000 kusov za minútu. "S takým strojom sme sa na území Českej republiky dosiaľ nestretli," povedal zástupca riaditeľa sekcie pátrania Colnej správy ČR Michal Šimůnek.

V rámci prehliadok zaistili finančnú hotovosť v rôznych menách v celkovej hodnote viac ako 3,8 milióna českých korún (155.000 eur). Škodu na dani v prípade akcie Kolloseum colníci vyčíslili na viac než 130 miliónov korún (5,2 milióna eur).

"Podozrivé osoby sa po celý čas preverovania správali veľmi obozretne a konšpiratívne. Ako krycí náklad používali obaly od cukroviniek a sladkostí s talianskym popisom," spresnili colníci.

Pri akcii s názvom Kolloseum zadržali 14 ľudí vrátane štyroch Čechov. Sú obvinení z krátenia daní, za čo im hrozí päť až desať rokov väzenia. V akcii s krycím názvom Cappello v okolí Plzne a Prahy obvinili 12 ľudí cudzej štátnej príslušnosti a zaistili viac ako šesť miliónov cigariet.
 

Vyberte región